Hillside / GASS Architecture Studios

first_img Houses Projects Year:  Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/539672/hillside-gass-architecture-studios Clipboard ArchDaily Architects: GASS Architecture Studios Year Completion year of this architecture project photographs:  Kate Del Fante ScottPhotographs:  Kate Del Fante ScottMain Contractor:Christo Kaufmann of PR HomesQuantity Surveyors:QEAS Quantity SurveyorsEngineers:GOBA Consulting EngineersLandscaping:Plant CultureOnsite Project Architect:Chris BakkerPrincipal Architect:Georg van GassCity:StellenboschCountry:South AfricaMore SpecsLess SpecsText description provided by the architects. ON ARRIVAL…Situated on the slopes of the Helderberg Mountains in Stellenbosch and nestled between rolling vineyards, a koppie (small granite hill) and a river below, Hillside is simultaneously arresting and juxtaposed as fits flawlessly into its surroundings.Save this picture!© Kate Del Fante ScottRecommended ProductsWoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82You approach the house up a steep driveway meandering through the vineyards. The driveway and the forecourt are a modern interpretation of a traditional farmhouse. This is characterised overall by the planning of the house’s location but also more specifically by the gravel driveway, expansive forecourt, drive-in open garaging reminiscent of a barn and water feature evocative of an animal’s drinking trough. This modern drinking trough is then fed by a modernist architectural waterspout from the roof of the house.Save this picture!© Kate Del Fante ScottThese farmhouse characteristics are not just visual either. Other senses are also stimulated: your scent is stimulated by the smells of the farmlands and rural surrounding as is your auditory sense when you hear the gravel beneath the car’s tires.Save this picture!© Kate Del Fante ScottThere is a genuine sense of arrival every time you visit Hillside. Access to the front door is gained from a double-sided staircase from left or right of the gravel arrivals courtyard. This short stairway is a nod to the Colonial influence of traditional Cape vernacular typical to architecture seen in the Cape (many buildings in and around Cape Town like The Castle of Good Hope, the City Hall and Tokai Manor House, for example, boast this kind of double-sided arrival staircase).Save this picture!Ground Floor PlanAs visitor – and homeowner – you are fully aware of the amazing setting but on arriving within the farm yard style forecourt the scale of the house changes from a 3-story to a double volume dwelling – so you don’t really get a sense of all the floors and levels. Beyond this point it is by no means farmhouse, well not in the traditional sense of the word anyway.Save this picture!© Kate Del Fante ScottBefore walking up the steps to the solid timber double front doors you also have the choice of going downstairs to the guest suites (that are currently being used by the home owner’s older children when they’re not at university).Save this picture!© Kate Del Fante ScottA repetitive architectural feature of the house is the many stacked granite stone walls. Most of the stones for these have been harvested from the site. The front door is also situated within one of these granite feature walls. Before entering the house one has no idea what to expect on the other side – it’s a kind of tardis with unexpected treasures beyond! As you walk through the threshold you are immediately greeted by a giant picture window showcasing the inner courtyard around which the home is designed and the koppie (small granite hill) to the rear of the house. The koppie (small granite hill), as with the rest of the garden, boasts local fynbos and indigenous flora and a kitchen garden to the side.Project gallerySee allShow lessPenthouse Plata / GreenfieldSelected ProjectsCraigieburn Library / Francis-Jones Morehen ThorpSelected Projects Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/539672/hillside-gass-architecture-studios Clipboard 2013 2013center_img Save this picture!© Kate Del Fante Scott+ 23 Share South Africa CopyAbout this officeGASS Architecture StudiosOfficeFollowProductsWoodStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesStellenboschHousesSouth AfricaPublished on August 27, 2014Cite: “Hillside / GASS Architecture Studios” 27 Aug 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeArmchairsAndreu WorldGrand Raglan – Lounge ChairSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesPlantingSikaGreen RoofsStonesCosentinoSilestone Surfaces – Ethereal CollectionMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 8″Panels / Prefabricated AssembliesFranken-SchotterFacade Panels – Dietfurt LimestoneWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusWoodGustafsWood Cladding in St. Erik Eye HospitalLightsKKDCLighting – Groove FLEXMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” “COPY” Hillside / GASS Architecture StudiosSave this projectSaveHillside / GASS Architecture Studios Year:  CopyHouses•Stellenbosch, South Africa Hillside / GASS Architecture Studioslast_img read more